آداب مهمانی رفتن در ایام نوروز | نکات کوچکی هستند که ممکن است افراد بسیاری از آنها غافل شوند. از نحوه برخورد شما در مهمانیهای نوروزی تا آنچه درمورد آن سخن میگویید. در این مقاله قصد داریم تعدادی از آداب ابتدایی درمورد مهمانی رفتن در ایام نوروز را بررسی کنیم تا با رعایت کردن آنها، تاثیر مثبتتری در ذهن اطرافیان بگذاریم.
سرزده به منزل فردی رفتن به هر دلیلی که باشد، برای میزبان خوشایند نیست. ادب حکم میکند پیش از آنکه به خانه فردی به قصد دید و بازدید میروید با او تماس گرفته و هماهنگ کنید تا او هم فرصت کافی برای تدارک دیدن و محیا کردن شرایط خانه را داشته باشد. بهتر است تعیین زمان مهمانی از جانب میزبان باشد. ترجیحاً دیروقت یا صبح زود به منزل هیچکس نروید. الگوی خواب افراد با یکدیگر متفاوت است و ممکن است زندگی آنها را مختل کنید.
سعی کنید با ظاهری آراسته به مهمانی بروید. تمیز بودن و لباس پاکیزه پوشیدن، هرچند لباس قدیمی باشد، سبب میشود نگرش دیگران نسبت به شما مثبتتر باشد و از شما به عنوان فردی تمیز یاد کنند.
بهتر است حیوان خانگی خود را همراهتان به مهمانی نبرید. برخی افراد از ورود حیوانات به خانهشان، حس چندان خوبی ندارند.
سفر با تورهای داخلی و خارجی در کافه گردش
با کفش وارد خانه میزبان نشوید مگر آنکه خود میزبان این اجازه را به شما داده باشد. چتر خیس و لباسهای گلی خود را نیز به داخل خانه نبرید. کفشهای خود را حتماً جفت کنید تا نظم خانه، به هم نریزد.
از آداب مهمی که به جا آوردن آن جزو ضروریات است آن است که در دید و بازدید ایام نوروز یا هر مهمانی دیگری، اگر اولین بار است که به خانه فردی میروید، برای او هدیهای بخرید. این هدیه میتواند گل، شکلات، شیرینی، کیک، وسیله تزئینی یا هر مورد مناسب دیگری باشد. لازم نیست آنچه میخرید، گرانقیمت باشد. همین که بدانند دست خالی به خانهشان نرفتهاید، یعنی ادب را به جا آوردهاید.
نشستن شما وابسته به میزبان است. اگر محل خاصی را به شما برای نشستن پیشنهاد میکند، واجب است که درخواست او را بپذیرید و در محل تعیین شده بنشینید.
آنچه مهم است، آن است که از میزبان خود انتظار نداشته باشید مطابق میل شما پذیرایی کند. سعی کنید شرایط او را درک کنید و درخواستهای اضافی از او نداشته باشید. اگر از غذایی خوشتان نمیآید، بهتر است حتی اندکی هم که شده برای رعایت احترام، از آن بچشید، نه آنکه کاملاً به غذا دست نزنید. نکته مهم دیگر آن است که از پرخوری بپرهیزید. وجود چند مدل میوه، غذا و شیرینی به معنی آن نیست که باید از همهی آنها بچشید. بهتر است به این جنبه قضیه هم نگاه کنید که احتمالاً شما تنها مهمانان نوروزی آن خانواده نیستید و مهمانان دیگری هم قرار است بیایند. پس همه خوردنیها را تمام نکنید! اگر در حین خوردن نیز روی زمین یا روی میز را کثیف کردید، آن را تمیز کنید. البته این بدان معنی نیست که از میزبان درخواست شیشه پاک کن و دستمال کنید! پاک کردن با یک دستمال کاغذی هم کافی است.
اگر شما میزبان هستید، تا زمان اتمام غذا خوردن مهمان، مشغول به خوردن باشید که مهمان معذب نشده و بتواند تا جایی که دلخواهش است، غذا میل کند.
[بخوانیم: راهنمای ست کردن لباس برای مهمانیهای نوروزی]
سعی کنید مکالمهای گرم به راه اندازید. البته این موضوع بیشتر به میزبانها توصیه میشود اما اگر شما نیز حرف جالبی برای گفتن دارید یا میزبان شما کمرو و ساکت است، آن را بیان کنید. البته دقت کنید که موضوعها نباید اختلاف یا جنجال ایجاد کنند. همچنین در میان حرفهای خود، از طعنه، کنایه و سخنان نامناسب، پرهیز کنید. سعی نکنید حرف خود را با پرخاش به دیگران یا اصرار بیمنطق، به کرسی بنشانید. علاوه بر آن، خودستایی هم ممنوع است! در میان مکالمههای خود از غیبت کردن هم پرهیز کنید و از درد و غم سخن نگویید. ذکر کردن ایرادهای خانهی میزبان یا خانههای مجاور نیز جزو موارد ممنوع قرار دارد.
[بخوانیم: آداب غذا خوری در ایام نوروز ]
پرسیدن سوالهایی مانند حقوق میزبان، قیمت لوازم منزل او، پاکیزگی و نظافت و از این قبیل، دور از ادب است. حتی اگر فردی وسواسی هستید و نظافت برای شما مهم است، به عنوان مثال دوست دارید میوه شما به طرز خاصی شسته شود، بهتر است در مهمانی از خوردن آن میوه اجتناب کنید. چنین عملی بهتر از آن است که در برابر چشمان میزبان، میوه را دوباره بشوئید یا درمورد نحوه شسته شدن آن سوال کنید.
چند ساعت در محیطی بودن که دکور آن برای شما دلنشین نیست، تغییری در زندگی شما ایجاد نمیکند؛ پس به لوازم خانهی میزبان دست نزنید! شما نیستید که در آن خانه زندگی میکنید و اگر وسیلهای در محلی قرار گرفته است، سلیقه میزبان بوده و باید به آن احترام گذاشت. دست زدن به پرده خانه و چراغها برای کم و زیاد کردن نور نیز در همین دسته قرار دارد و نباید انجام شوند.
[بخوانیم: نحوه چیدمان میز غذا در ایام نوروز ]
سعی کنید از تلفن خانه میزبان استفاده نکنید. شاید تلفن آنها قطع باشد یا تمایلی نداشته باشند که آن را در اختیار شما بگذارند. شارژ کردن تلفن همراه در خانه میزبان نیز بهتر است انجام نشود.
پس از استفاده از سرویس بهداشتی، آن را تمیز کنید و اگر بوی نامطبوعی حس میکنید، درصورت وجود اسپری خوشبو کننده از آن استفاده کنید.
[بخوانیم: راهنمای تور و سفر نوروزی ]
با تمام افراد حاضر در مهمانی گفتگو کنید. اینکه تنها با یک نفر صحبت کنید، ممکن است موجب رنجش خاطر دیگران نشود، اما قطعاً در آداب معاشرت، پذیرفته شده نیست.
اگر با کودکان خود به مهمانی میروید، از پیش به آنها تذکر بدهید تا رفتار مناسبی داشته باشند و میزبان را نیازارند. سعی کنید کودک خود را نیز سرگرم کنید که تا حد امکان، به چیزی آسیب نرسانده و مشغول به فعالیتی باشد که شما برایش تدارک دیدهاید.
اگر به شما برای ماندن برای شام تعارف کردند، بهتر است در همان تعارف اول، نپذیرید.
سعی کنید مدت بازدید شما کوتاه باشد. البته این مورد در میان خانوادههای مختلف، متفاوت است؛ اما توصیه میشود تا جایی که میتوانید، زودتر بازدید را به پایان برسانید تا زحمت بیشتری برای میزبان تولید نشود. میزبان نیز قطعاً برنامههای دیگری دارد که ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای پرداختن به آنها داشته باشد. فراموش نکنید که شما نیز آنها را به خانه خود دعوت کنید.